Vår redaktionella process

Kliniklistan är vi hängivna att erbjuda information som inte bara är tillförlitlig utan också grundad i evidensbaserad medicin. Vi förstår att dina hälso- och vårdbeslut kräver den högsta nivån av noggrannhet och expertis. Därför följer vi en strikt redaktionell process som garanterar att allt vårt innehåll är korrekt, aktuellt och granskat av legitimerade experter inom sjukvården. Vår process sätter kvalitet och trovärdighet i första rummet, så att du kan känna dig trygg med att den information du hittar hos oss alltid är av högsta standard.

Så säkerställer vi expertis i varje steg

För att leverera innehåll som är både informativt och pålitligt använder vi en tredelad redaktionell process, där vi samarbetar med medicinska experter från början till slut:

  1. Innehållet skapas av erfarna redaktörer
    Varje text som publiceras på Kliniklistan skapas av redaktörer med djup kunskap om hälso- och sjukvårdssektorn. De gör omfattande research med hjälp av trovärdiga och vetenskapliga källor. Ofta intervjuer redaktören medicinska experter – läkare, sjuksköterskor, fysioterapeuter eller psykologer – som tillhandahåller sakkunniga insikter. Redaktören ansvarar för att texten är tydlig, målgruppsanpassad och följer vår redaktionella stilguide.
  2. Faktagranskning av medicinsk expert
    När ett utkast är klart genomgår det en noggrann faktagranskning av en legitimerad medicinsk expert. Dessa experter har bred kompetens och är specialister inom sina respektive områden. Deras uppgift är att säkerställa att all information är vetenskapligt korrekt och uppdaterad enligt den senaste medicinska forskningen. Eventuella förändringar görs för att se till att varje artikel är i linje med de mest aktuella kliniska riktlinjerna och forskningsrönen.
  3. Publicering med transparens och ansvar
    När faktagranskningen är genomförd publiceras texten på Kliniklistan, tillsammans med namnet och titeln på den medicinska expert som har granskat och godkänt innehållet. Genom att synliggöra våra experter och deras kvalifikationer, skapar vi en transparens som stärker förtroendet för vår information. Detta är en del av vårt åtagande att vara en trovärdig och tillförlitlig källa inom hälsovårdsinformation.

Kontinuerliga uppdateringar för att säkerställa relevans och noggrannhet

Hälso- och sjukvården utvecklas ständigt, och på Kliniklistan ser vi till att vårt innehåll alltid är uppdaterat och relevant. Vi publicerar vårt innehåll inom två huvudsakliga kategorier:

  • Symptom och sjukdomar: I denna kategori kan du läsa om olika sjukdomar, deras symtom, och få råd om egenvård samt när du bör söka professionell vård. Våra medicinska experter granskar och uppdaterar kontinuerligt detta innehåll för att säkerställa att det alltid är aktuellt och baserat på den senaste vetenskapliga evidensen. Längst ner på varje sida kan du se vem som har faktagranskat texten och när den senast uppdaterades.
  • Tips & råd: Här hittar du artiklar om säsongsbetonade sjukdomar, aktuella hälsofrågor och insikter från våra medicinska experter. Dessa artiklar fungerar som nyhetsinlägg och kan uppdateras vid behov, men de granskas inte löpande på samma sätt som kategorin ”Symptom och sjukdomar”. När en säsongsaktuell sjukdom dyker upp på nytt, kan vi antingen uppdatera befintliga artiklar eller publicera nya för att ge dig den senaste informationen. Publicerings- och uppdateringsdatum visas tydligt längst ner på varje artikel.

Vårt löfte om pålitlighet och ansvarstagande

Kliniklistan förstår vi vikten av tillförlitlighet i hälsovårdsinformation. Vår noggranna redaktionella process är utformad för att ge dig den mest uppdaterade och korrekta informationen, så att du kan fatta informerade beslut om din hälsa. Vår transparens kring faktagranskning och medicinska källor är ett bevis på vårt åtagande för kvalitet och förtroende.

Har du synpunkter eller frågor?

Vi värdesätter din feedback! Om du har frågor, synpunkter eller förbättringsförslag kring vårt innehåll eller vår redaktionella process, tveka inte att kontakta oss på info@kliniklistan.se. Vi strävar efter att ständigt förbättra vår plattform och det innehåll vi tillhandahåller för att bäst möta dina behov.