Gastric bypass-kirurgi är ett metaboliskt och viktminskningsförfarande. Den är också känd under den franska termen “Roux-en-Y”. Proceduren fungerar genom att modifiera ditt matsmältningssystem så att du konsumerar och absorberar färre kalorier. Det modifierar din mage och även din tunntarm.
Liksom andra bariatriska kirurgiska operationer rekommenderas gastric bypass för personer som har kliniskt svår fetma. Det har visat sig hjälpa till att lindra en lång rad fetmarelaterade hälsotillstånd, inklusive typ 2-diabetes, högt blodtryck, obstruktiv sömnapné och GERD (kronisk sura uppstötningar).
Roux-en-Y-proceduren har fått sitt namn från det sätt på vilket den förändrar ditt matsmältningssystem. “Roux-en-Y” betyder “i form av ett Y”. Proceduren delar både din mage och din tunntarm och förbinder varje nytt segment för att bilda en “Y”-form.
För det första reducerar den den funktionella delen av magen till en liten påse och separerar den från resten med kirurgiska häftklamrar. Detta begränsar mängden mat som din mage kan hålla. Sedan ansluter den den nya magsäcken till ett lägre segment av tunntarmen.
Detta innebär att när maten går genom matsmältningssystemet kommer den nu att kringgå större delen av magen och den första delen av tunntarmen. På grund av denna bypass kommer ditt matsmältningssystem inte att absorbera alla näringsämnen (eller kalorier) i din mat.
Roux-en-Y-metoden har praktiserats, studerats och förfinats i över 50 år. Det var en gång den vanligaste viktminskningsoperationen, men på senare år har den tagits över av gastric sleeve. Idag utgör gastric bypass cirka 18 % av alla bariatriska operationer.
Ja. Även om det anses vara ett säkert ingrepp, jämförbart med många andra vanliga operationer, är en gastric bypass en stor operation som kommer att förändra ditt matsmältningssystem för alltid. Även efter återhämtningen måste du fortsätta att ta särskild hand om den under resten av ditt liv.
Viktminskning under det första året eller två efter operationen är ofta betydande. Genomsnittet är cirka 70 % av övervikten. På längre sikt går vissa människor upp lite i vikt igen, men den genomsnittliga långsiktiga viktminskningen är 50 % av övervikten. Den siffran håller i sig i 20 år.
Om du har medicinskt signifikant fetma kan det göra mycket för att förbättra din hälsa att bara gå ner i vikt. Men gastric bypass-kirurgi gör mer än så. Det gör varaktiga förändringar i ditt metaboliska system för att hjälpa dig att hantera ditt blodsocker, blodtryck och hunger.
Tillstånd som förbättras av gastric bypass-kirurgi inkluderar:
Kraven för gastric bypass-kirurgi liknar dem för andra bariatriska ingrepp. Du måste rekommenderas för operation av en kvalificerad vårdgivare. I allmänhet kan du vara en kandidat för gastric bypass-kirurgi om du:
Om du har uppfyllt dessa riktmärken kan du rekommenderas för operation. Men din kirurg kommer att ha ytterligare krav. Innan du planerar din operation kommer du att träffa ett team av sjukvårdsspecialister för rådgivning och screening. De vill veta:
De flesta Roux-en-Y-kirurgiska operationer utförs idag med laparoskopi, en minimalinvasiv operationsteknik. Den laparoskopiska gastric bypass introducerades för nästan 30 år sedan och har sedan dess blivit standardbehandling för de flesta.
Laparoskopisk kirurgi innebär tre till fem små snitt i buken, vart och ett ungefär en halv tum. Mindre skärsår innebär färre komplikationer, mindre blödning, mindre smärta och snabbare återhämtning. Din kirurg kommer att utföra operationen genom dessa öppningar med hjälp av långa, smala verktyg.
Ibland görs laparoskopiska operationer som Roux-en-Y med robotassistans. Robotkirurgi styrs fortfarande av kirurgen. Det betyder bara att kirurgen fäster robotarmar på de laparoskopiska verktygen. De styr armarna med en dator.
Medan 90 % av Roux-en-Y-operationerna utförs laparoskopiskt, kan vissa personer behöva genomgå öppen kirurgi för att hantera sina specifika tillstånd. I sällsynta fall kan vissa laparoskopiska Roux-en-Y-operationer behöva konverteras till öppna operationer för att kunna genomföras på ett säkert sätt.
Alla laparoskopiska operationer börjar med ett enda “titthålssnitt” i buken. Din kirurg använder detta första nyckelhål för att blåsa upp bukhålan med koldioxidgas. Detta hjälper till att separera din bukvägg från dina organ och gör allt lättare att se.
Sedan kommer din kirurg att placera en liten upplyst videokamera som kallas laparoskop genom nyckelhålet för att visualisera dina organ. Laparoskopet projiceras på en datorskärm. Din kirurg kommer att använda ytterligare titthålssnitt för att komma åt dina organ.
Det första steget i Roux-en-Y-proceduren är att dela den övre delen av magen från resten med en kirurgisk häftapparat. Den resulterande påsen är ungefär lika stor som ett ägg. Resten av magsäcken är fortfarande fäst vid tunntarmen.
Nästa steg är att dela upp tunntarmen flera meter ner i dess längd och föra upp det nedre segmentet för att fästa på din nya magsäck. Din mat kommer nu att passera från din magpåse till detta segment av din nedre tunntarm.
Det sista steget är att sätta tillbaka den övre grenen av tunntarmen på bålen längre ner. Nu har din tunntarm två grenar fästa vid bålen: en som leder från din magsäck och den andra som leder från resten av magen.
Den högra sidan av detta “Y” är den nya grenen, den som din mat kommer att passera igenom. Den vänstra sidan är den ursprungliga övre delen av tunntarmen (tolvfingertarmen). Detta är den del där levern, gallblåsan och bukspottkörteln levererar sina matsmältningssafter.
Den vänstra grenen kommer att leverera dessa juicer till den nya stammen i din tunntarm, där de kommer att blandas med din mat. Detta gör att du kan smälta maten ordentligt, även om din förkortade tarmväg kommer att absorbera färre näringsämnen från den.
Själva proceduren tar mellan två till fyra timmar. Efteråt kommer du förmodligen att stanna kvar på sjukhuset i två dagar. Du kommer inte att kunna äta fast föda ännu.
Du kommer att känna måttlig smärta under de första dagarna, men du kommer att få smärtstillande läkemedel vid behov genom en kateter i venen. Du kommer inte att skrivas ut från sjukhuset förrän du har avvänjts från din smärtstillande medicin och kan röra dig bekvämt på egen hand.
Hemma har du receptbelagda smärtstillande läkemedel att ta. De flesta avvänjer sig från dessa inom en vecka. Du kan fortsätta att känna dina snittsår medan de läker, men de mindre laparoskopiska kirurgiska snitten läker relativt snabbt.
Denna procedur har fördelen av årtionden av övning bakom sig. Det är en av de mest grundligt studerade operationerna inom modern medicin. Jämfört med andra viktminskningsprocedurer har den en av de bästa framgångarna på lång sikt.
Uppföljande studier av gastric bypass-operationer har visat konsekvent, signifikant viktminskning årtionden senare. Tillsammans med viktminskning förbättras eller till och med försvinner många relaterade hälsotillstånd. Många människor kan avbryta medicinering för dessa tillstånd.
På kort sikt har gastric bypass-kirurgi samma allmänna risker som många andra operationer, inklusive:
Komplikationer som är mer specifika för gastric bypass-kirurgi kan vara:
Operationer som förändrar ditt matsmältningssystem kan orsaka vissa matsmältningskomplikationer. Dessa inkluderar:
Du kommer sannolikt att tillbringa en dag med att återhämta dig på sjukhuset och sedan några veckor med att återhämta dig hemma innan du känner dig redo att gå tillbaka till jobbet. Du kan behöva undvika ansträngande aktivitet i upp till sex veckor, och det kan ta upp till tolv veckor att återuppta en normal kost.
Din kropp kommer att uppleva stora förändringar under denna tid. Du kanske märker:
Den snabba viktminskningen och den begränsade kosten under de första månaderna kan orsaka:
Du kommer att ha strikta kostråd att följa i flera månader efter din operation. Detta är både för att skydda ditt matsmältningssystem medan det läker och för att se till att du får i dig de näringsämnen du behöver samtidigt som du får i dig mindre mat totalt sett.
Du kommer förmodligen att börja med en flytande diet under de första veckorna och sedan gradvis gå över till en mjuk diet under flera veckor. Det kan ta två till tre månader innan du återgår till fast föda. När du gör det måste du fortsätta att välja dina livsmedel med omsorg.
Ditt vårdteam kommer att ge dig mer specifika kostråd, men de inkluderar i allmänhet:
Du kommer att ha regelbundna kontroller hos din vårdgivare under de följande månaderna och åren. De kommer att övervaka din allmänna hälsa och viktminskning, testa dig för näringsbrister och fortsätta att ge råd om de kost- och livsstilsförändringar du genomför.
Inga källor har angetts