Hem / Sjukdomar & Tillstånd / Bartolinit

Bartolinit

Senast uppdaterad: 2024-09-26

Behandling av bartolinit

Bartolinit är en medicinsk tillstånd som karaktäriseras av inflammation och eventuell infektion av en eller båda Bartholins körtlar, vilka är belägna vid vaginalöppningen hos kvinnor. Dessa körtlar spelar en viktig roll för kvinnans sexuella hälsa genom att producera smörjande sekret. Bartolinit uppstår när utförsgången till en Bartholins körtel blockeras, vilket leder till att sekretet inte kan tömmas normalt och samlas i körteln, vilket orsakar svullnad, smärta och ibland infektion.

Innehåll:

Vad är Bartolinit?

Bartolinit innebär en inflammation i en Bartholins körtel, vilket kan leda till smärta, svullnad och ibland en varböld (abscess). Vanligtvis kräver detta tillstånd behandling, som kan innefatta antibiotika, dränering eller andra medicinska ingrepp. Bartholins körtlar är små och sitter vid vaginalöppningen, där de producerar smörjande vätska. Dessutom utgör de en viktig del av den kvinnliga anatomin.

Inflammationen uppstår ofta när en körtel blockerar och sedan blir infekterad. Denna blockering orsakar en smärtsam svullnad eller abscess. Om man inte åtgärdar blockeringen kan det leda till ytterligare obehag och komplikationer.

Bartholins körtlar har en viktig funktion i att smörja vaginalöppningen. Men, när de blockeras, kan en cysta utvecklas och ibland orsaka inflammation.

Är denna inflammation smittsam?

Nej, inflammationen sprids inte mellan personer. Däremot kan vissa könssjukdomar vara en bakomliggande orsak till problemen i körteln.

Hur diagnostiseras denna körtelinflammation?

Läkaren ställer vanligtvis diagnosen genom en undersökning. I sällsynta fall, särskilt om läkaren misstänker andra tillstånd som cancer, kan de behöva utföra en biopsi.

Vilka är behandlingarna för denna typ av inflammation?

Behandlingen varierar beroende på symtomen. Vanliga metoder inkluderar sittande bad, smärtstillande, antibiotika och kirurgisk dränering. I sällsynta fall kan det vara nödvändigt att ta bort körteln. Det är viktigt att konsultera en vårdgivare innan någon form av behandling påbörjas. Försök inte tömma eller klämma en cysta själv, eftersom det kan orsaka infektion och förvärra symtomen.

Hur kan man hantera symtomen på Bartolinit?

Sittande bad och smärtstillande läkemedel kan lindra obehagen. Om smärtan eller svullnaden ökar, är det viktigt att kontakta en vårdgivare för vidare hjälp.

Antibiotika vid körtelinflammation

Läkaren ställer vanligtvis diagnosen genom en undersökning. I sällsynta fall, särskilt om det finns misstanke om andra tillstånd som cancer, kan läkaren behöva utföra en biopsi.

Hur länge varar besvären?

Hur länge inflammationen varar beror på storleken på cystan och orsaken. I de flesta fall försvinner besvären inom några veckor. Efter undersökning kan vårdgivaren ge en mer exakt prognos.

Feber och komplikationer

Feber kan ofta indikera en pågående infektion i körteln. Därför bör man, vid feber och andra symtom, söka medicinsk vård. I vissa fall kan antibiotika och kirurgisk dränering vara nödvändiga för att behandla infektionen effektivt.

Kirurgisk behandling

Ibland utför läkaren en operation för att dränera en abscess eller skapa en permanent öppning och undvika framtida blockeringar. Återhämtningen efter en sådan behandling brukar ta några dagar till en vecka.

Risken för cancer

Inflammation i körteln är sällan kopplad till cancer. Dock kan läkaren utföra en biopsi om det finns misstanke om allvarligare tillstånd.

Sammanfattning

Bartolinit kan leda till smärta, svullnad och ibland bildandet av en varböld (Bartholincysta). Dessutom inkluderar vanliga symtom en öm knöl vid vaginalöppningen. Behandlingen varierar och kan bestå av sittande bad, smärtstillande, antibiotika eller i vissa fall kirurgi. Om man upplever feber eller kraftiga smärtor, bör man söka vård. Trots att tillståndet sällan är kopplat till cancer, utför läkare ändå en biopsi i vissa fall för att utesluta detta.

Var detta till hjälp?